Afvallen
in de 
overgang

Afvallen zonder dieet

Afvallen kan prima zonder gebruik te maken van een van de vele diëten. Het vereist een (kleine) aanpassing van je levensstijl. Eigenlijk weet iedereen wel hoe je dat aanpakt, maar nu even de belangrijkste zaken op een rijtje:

De belangrijkste regels bij afvallen zonder dieet:

 1. Bepaal eerst óf je wel moet afvallen en hoeveel je wilt afvallen. De gemakkelijkste manier om dit te bepalen is het vaststellen van je BMI (rechtsboven aan de pagina). Daarna stel je vast hoeveel je wilt afvallen. Je werkt dan naar een duidelijk toe. Bij het bereiken van dit doel, kun je weer wat minder met je voedsel-inname omgaan. Blijf wel opletten, anders ben je zo weer terug op je te hoge gewicht!
 2. Bewustwording van wat je allemaal eet op een dag. Probeer eens een dagboekje bij te houden van wat je eet en op welk tijdstip van de dag. Zo’n overzicht geeft een uitstekend inzicht van wat je zou kunnen schrappen of vervangen door gezonder eten, bijvoorbeeld een moorkop bij de koffie vervangen door een appel. Het probleem zit meestal in de ‘vette hap’ en zoetigheden.
 3. De tussendoortjes zijn eigenlijk helemaal niet zo goed. Houd je aan drie maaltijden per dag. Heb je tussendoor toch (lekkere) trek, neem dan wat fruit.
 4. Bewegen!  Alleen op je voeding letten is niet voldoende om af te vallen, ga bewegen. Je hoeft niet meteen naar de sportschool, maar neem vaker de trap in plaats van de lift, de fiets in plaats van de auto, loop even naar je collega in plaats van de telefoon te pakken, loop een iets groter rondje met je hond.
 5. Afvallen zonder dieetZorg ervoor dat je voldoende drinkt, zo’n 1,5 liter per dag.
 6. Wees matig met alcohol. Afgezien van het feit dat alcohol ook calorieën bevat, neemt dit soms de remming weg en eten we meer dan we zouden willen.
 7. Eet rustig. Je lichaam geeft een signaal wanneer je voldoende hebt gegeten. Dit signaal wil je niet missen door te snel te eten of te eten met veel afleiding (bijvoorbeeld bij de TV)
 8. Gun jezelf gerust af en toe iets lekkers. Bij feestjes mag je gerust iets nemen, maar overdrijf niet en compenseer dat bijvoorbeeld door de volgende dag iets te minderen.
 9. Ga nooit met een lege maag boodschappen doen. Onderzoek heeft uitgewezen, dat je dan veel eerder zwicht voor lekkere dingen met veel calorieën.
 10. Lukt afvallen op bovenstaande manieren niet, kies dan een dieet dat bij je past. Eet je niet graag vlees, kies dan niet voor een eiwitrijk dieet, eet je graag brood, dan is het niet verstandig om te kiezen voor een koolhydraatarm dieet.
 11. Kies je voor een dieet, let dan op, dat het een gezond dieet is. Bij sommige diëten mag je geen groente en fruit. Hierin zitten nu net de voedingsstoffen, die we elke dag nodig hebben.

Kiezen voor een afvalmethode is een prima idee als je even een stok achter de deur nodig hebt of even een beetje houvast. We gaan nu de verschillende afvalmethoden vergelijken.

Bepaal zelf uw BMI

cm
kg

Bepaal zelf uw BMI

De kinder-BMI calculator is betrouwbaar voor kinderen tussen 2 en 20 jaar

cm
kg